České stopy na normandských plážích 73 let po dni D

13. 07. 2017 23:45:35
Naše rodinná dovolená do Normandie a Bretaně není jen o radovánkách na plážích severní a západní Francie, ale především o putování strhující vojenskou historií. Právě zde se odehrála největší vojenská operace v dějinách lidstva.

Náš hlavní cíl – několikakilometrové normandské pláže Utah, Omaha, Sword a Juno nás okamžitě pohltily atmosférou událostí z 6. června 1944, kdy se desetitisíce Američanů, Britů a Kanaďanů vylodily vstříc pomoci válkou strádané Evropě. V to kalné červnové ráno bylo moře silně rozbouřené a mraky nízko nad zemí značně ztěžovaly a komplikovaly leteckou podporu – bombardování i výsadek parašutistů do týla nepřítele. Zatímco hordy spojeneckých vojáků odhodlaně vyskakovaly z invazních člunů do mělkých a velmi neklidných vod kanálu La Manche, z německých bunkrů a kulometných hnízd vysoko na útesech nad plážemi byly kropeni deštěm kulek a granátů ze zbraní nepřítele. Pláže i vysoké vlny se v okamžicích zbarvily do ruda. Jen málo zrnek písku zůstalo bez poskvrny. Při pohledu na pláž z útesu se mi okamžitě v mysli vybavila a přehrála úvodní scéna ze Spielbergova filmu „Zahraňte vojína Ryana“.

Takto se zde v tento osudný den vylodili i naši drazí američtí přátelé Earl Ingram (jeho příběh zde a zde) a Stephen Mason (jeho příběh zde), kteří tuto vřavu díkybohu přežili a se svými druhy se dobyli až do Plzně, kde svojí válečnou misi úspěšně ukončili. Po r. 1989 se na toto místo už mnohokrát vrátili v rámci plzeňských Slavností svobody. Je nádherné, že v případě Earla tomu tak bylo i letos .

Stephen se v májové Plzni roku 1945 stačil i zamilovat a následně v katedrále sv. Bartoloměje i oženit se svojí manželkou Martou. Do letošního roku, kdy Stephen zemřel v téměř 100 letech, žili spokojeně na venkově v New Jersey, kde jsem je v roce 2014 navštívil. I po 70ti letech života za oceánem, hovoří paní Marta dokonale česky.

Earl Ingram žije na svém rančí v Severní Karolině a pravidelně každý rok patří v rámci květnových oslav k nejváženějším a nejobletovanějším válečným veteránům a sám se již řadí k plzeňským patriotům. Když jsem Earla u něj doma navštívil, tak aniž by o mé návštěvě tušil, pohostil mne plzeňským pivem.

Obě návštěvy byly nesmírně srdečné a nezapomenutelné. V průběhu obou setkání vznikly fotografie. Nyní jsem na „jejich“ pláži Omaha vyfotil své syny právě s těmito fotografiemi obou hrdinů. Přesně po 73 letech a 1 měsíci od jejich vylodění. Po návratu z cesty tyto vytištěné fotografie pošlu Earlovi a paní Martě přes oceán, spolu s lahvičkami odebraného plážového písku z Omahy a mořské vody, která tento písek neustále omývá. Uctíme památku Steva a vzpomínku na Earla, ale i na statisíce jejich druhů ve zbrani, kteří nezištně pomohli Evropě ve chvíli, kdy to zoufale potřebovala. Nutno dodat, že kdyby chtěli, mohli si užívat bezstarostného mládí (a v té době populárního swingu a jazzu) od New Yorku po Kalifornii. Hitler se Ameriky bál a nikdy by je neohrozil.

Nad plážemi je vybudován monumentální památník a hřbitov, který je osázen desetitisíci kříži a Davidovými hvězdami (dle vyznání padlých) z bílého mramoru. V kameni je vytesáno jméno vojáka, hodnost, jednotka ve které sloužil, stát USA ze kterého pochází a datum úmrtí. Ostatky zde nejsou. Pokud to bylo možné, oběti, jak je v americké armádě zvykem, byly posmrtně převezeny do svých domovů a pohřbeni do rodinných nebo vojenských hrobů.

Při procházení jednotlivých křížů jsem na jednom z nich objevil jméno William Kohout ze státu Illinois. Američan nepochybně s českými kořeny a předky. Právě Chicago ve státě Illinois bylo koncem 19. století hlavní mekkou českých emigrantů, přicházejících do Ameriky za lepším životem. Dal jsem si za cíl vypátrat příbuzné W. Kohouta a navázat s nimi kontakt. Pokud se to podaří i jim pošlu symbolickou vodu a písek z Omahy.

Každé ráno Francouzi s Američany nad hřbitovem vyvěšují americkou vlajku. Měli jsme to štěstí, že jsme byli přítomni při jejím večerním ceremoniálním svěšování a skládání v cíp.

Součástí pohřebiště je rozlehlý památník a muzeum, kde je kromě vkusné multimediální prezentace konfliktu i mnoho unikátních artefaktů a válečných relikvií z bitvy. V jedné z místností jsou neustále předčítána jména padlých. Jsou zde zmapovány životní příběhy zámořských žen i mužů, kteří na evropském bojišti přišli o život. Celé to působí velmi pietně, důstojně a realisticky a jediné co Vás neustále v hlavě napadá je pokora, vděk a úcta.

V celé oblasti je blízko sebe bezpočet muzeí a památníků. Zážitky a uvědomnění si na místě skutečných rozměrů a důsledků této události rozhodně stojí za cestu.

Jedna perlička na závěr: První den cesty jsme bivakovali v kempu na Rýnu u města Remagen. Celý den hrozně lilo a to i po našem příjezdu a protože se stmívalo, začali jsme stavět stan i přes ten nečas. Během chvíle kde se vzal, tu se vzal německý důchodce, kdesi z karavanu a začal nad námi stavět svůj vlastní přístřešek proti dešti, který jsme měli k dispozici až do odjezdu. V tu chvíli do byl pro nás dar z nebes. Když jsme se později dali do řeči a zjistil, že se zajímáme o vojenskou historii, začal nám vyprávět příběh jeho otce. Během války sloužil u německé Luftwafe a jako pilot bombardéru se zúčastnil bitvy o Londýn. Nad kanálem La Manche ho sestřelil britský Spitfire, pilotovaný Čechem, příslušníkem britské RAF. S bombardérem nouzově přistál a z celé posádky přežil jen on. Byl zajat a internován jako válečný zajatec do Kanady až do konce války. Po té se vrátil a zplodil našeho nezištného a dobrosrdečného „zachránce“ před deštěm na Rýnu. Cesty osudu jsou skutečně nevyzpytatelné...

Autor: Zdeněk Bernard | čtvrtek 13.7.2017 23:45 | karma článku: 25.26 | přečteno: 922x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 406 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1185

Dívám se na svět bez předsudků.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...